Raamatun ja metallimusiikin mukaan

Kristillinen metalli tasapainoilee kahden kulttuurin välillä, ja se näkyy myös kielenkäytössä, kertoo tutkija Henna Jousmäki.
– Karkeasti jaotellen visuaalisuus ja ääni tulevat metalligenrestä, sanat kristinuskosta, Jousmäki sanoo. Hän tutki väitöskirjassaan, kuinka kristilliset metalliyhtyeet rakentavat identiteettiään kielenkäytön ja monisemioottisten keinojen kuten kuvien kautta. Tutkimuksessaan Jousmäki tutustui suomalaisten ja yhdysvaltalaisten yhtyeiden verkkosivuihin ja tutki niiden sanoituksia.

– Fontit, värit, tavat poseerata ja katseen suunta, luettelee Jousmäki metalligenrestä kertovia visuaalisia seikkoja. Yhtyeillä on kuitenkin keinonsa muokata niitä arvopohjaansa sopivaksi.
– Ristit tietysti käännetään oikein päin kun muuten metalliyhtyeillä ne saattavat olla ylösalaisin.

Tekstien kautta kytkeydytään kristinuskoon. Esimerkiksi bändin nimi voi tulla suoraan Raamatusta, mutta kirjasintyypillä ja muulla esitystavalla se muokataan metalligenreen sopivaksi. Sanoitukset voivat rakentua suoraan Raamatun teksteihin, tyypillisesti sanoituksena on teksti Vanhasta testamentista.

Puhuttelevat sanat

Jousmäki huomasi, että laulujen sanoitukset ovat usein luonteeltaan dialogisia. Niiden on tarkoitus puhutella kuulijaa ja viedä heille evankeliumia.
– Niissä voidaan asettaa vastakkain esimerkiksi eksynyt lammas ja auktoriteetin kuten Jumalan tai saarnaajan ääni.
Dialogisuus voi kuulua niin että musiikki tai laulajan ääni muuttuu eri roolien mukaan tai toinen laulaja voi tuoda toisen äänen keskusteluun.

Sanoitukset ovat joskus hyvinkin synkkiä.
– Kuvaillaan esimerkiksi helvettiä kaikin mahdollisin sanoin. Voidaan puhua ruumiiden pilaantumisesta, mätänemisestä. Ei siis ihan niin kaunista kuin ehkä muussa kristillisessä populaarimusiikissa.

Kaksi vaihtoehtoa

Jousmäen mukaan Raamatun asema on kristillisille metallibändeille keskeinen ja sen sanomaan suhtaudutaan kunnioittavasti.

Tutkija havaitsi, että yhtyeet tekevät sanoituksillaan ja tyylivalinnoillaan rajanvetoa ja vastakkainasettelua.
– On ikään kuin kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on hyvä, toinen huono. Tällainen kaksijakoinen ajattelu on tuttua sekä Raamatusta että metallimusiikista.

– Ehkä vahva mielipiteen ilmaisu sopii metalliin ja kuuluu genreen. Jos jotain sanotaan, sen takana sitten todella seisotaan, tutkija pohtii.

 

Kuvitus: Harri Tahvanainen

Henna Jousmäen väitöskirja Christian metal online: The discursive construction of identity and culture hyväksyttiin Jyväskylän yliopistossa 21.3. Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto myönsi Jousmäelle tutkimusapurahan vuonna 2013.
, Jenni Heikkinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *