Lukutaidon asialla

Niilo Mäki –instituutissa halutaan varmistaa, että suomalaiset ovat jatkossakin maailman parhaita lukijoita. Yksi keino on Ekapeli.

Tietokoneella ja mobiililaitteilla pelattavan Ekapelin avulla lapset voivat opetella lukemisen perustaitoja. Peli on saatavilla verkosta ilmaiseksi ja sitä pelaa keskimäärin 6000 lasta päivittäin. Kulttuurirahaston tuella peliin kehitetään nyt entistä parempaa palautejärjestelmää, jonka avulla sitä pystytään ohjaamaan paremmin ja lapsen edistys näkyy selvemmin.

– Lapsi voi tehdä harjoituksia itsenäisesti, mutta on hyvä, jos aikuinen tukee harjoittelua, etenkin jos lapsella on ongelmia lukemaan opettelussa. Palautejärjestelmän kautta aikuinen saa lisätietoa, mitkä sisällöt ovat lapselle vaikeita oppia, Juha-Matti Latvala Niilo Mäki -säätiöstä kertoo.

Palautejärjestelmän kautta myös pelin tekijät saavat tärkeää tietoa, jota voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja jatkokehityksessä. Samalla peliä kehitetään myös niin, että lapsi voi pelata sitä useammalla laitteella, esimerkiksi koulussa ja kotona, ja jatkaa aina siitä, mihin on viimeksi jäänyt. Näin hänen kehitystään voidaan seurata tarkemmin.

niilomaki1

Apua suomen oppimiseen

Sen lisäksi, että Ekapeli opettaa lukemista, siitä on versio myös maahanmuuttajien suomen opiskelua varten. Ensimmäinen suomen kielen perusteita harjoittava peli tehtiin venäjänkielisille ja sittemmin Ekapelista on tehty versiot myös äidinkieleltään  kurdia, somalinkieltä, viroa, kiinaa, englantia ja arabiaa puhuville lapsille. Maahanmuuttajille suunnatut pelit sisältävät ohjeita lapsen omalla äidinkielellä ja eri kieliversiot huomioivat kullekin kieliryhmälle tyypilliset ongelmat suomen opiskelussa.

Tällä hetkellä tavoitteena on tehdä myös maahanmuuttajien peleistä mobiililaitteilla toimivat versiot.

– Toiveenamme olisi saada pelistä myös aikuisille soveltuva versio. Pelimuoto sinänsä sopii ihan hyvin aikuisopiskelijallekin, mutta nyt esimerkiksi grafiikat on suunniteltu lapsille, eivätkä ne ehkä innostaisi aikuista.

Niilo Mäki -säätiössä suunnitellaan laajempiakin toimia lukutaidon rapautumista vastaan. Ongelmiin halutaan puuttua hyvissä ajoin, ennen kuin niistä tulee vakavampia.

– Haluaisimme tukea lukemisen taitojen kehittymistä kaikissa vaiheissa: lukutaidon perusteiden ja lukemisen oppimista, luetun ymmärrystä ja lukumotivaatiota – maahanmuuttajia unohtamatta.

Kuvat: Juha-Matti Latvala

Suomen Kulttuurirahasto myönsi vuosijuhlassaan 27.2.2016 Niilo Mäki –säätiölle 100 000 euron apurahan suomalaisten lukutaitoa edistävään hankkeeseen.
, Jenni Heikkinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *