Avantin XXX Suvisoitto lupaa hämmentää ja ihastuttaa

Kesäkuun lopussa jo kolmatta kymmenettä kertaa järjestettävä Avantin Suvisoitto viettää juhlavuottaan tyylilleen uskollisesti.
– Meillä ei soiteta sitä mistä kaikki tykkää vaan sellaista mikä jakaa mielipiteet, Avantin toiminnanjohtaja Maija Kylkilahti lupaa.

– Konsertit eivät kuitenkaan ole vaikeita. Ei ole tarvinnut käydä musiikkikoulua, jotta niistä voisi nauttia. Pitää vain ostaa lippu ja tulla kuuntelemaan.

Vaikka kyseessä on juhlavuosi, luvassa ei ole suureellista juhlaohjelmaa.
– Emme muistele vanhoja vaan jatkamme eteenpäin, Kylkilahti kertoo.

avantiHeader

Tällä kertaa festivaalin taiteellisena suunnittelijana toimii Matthias Pintscher ja teemana on idylli. Ohjelmassa sekoittuvat klassikot kokeellisemmat teokset. Koska Pintscher on myös säveltäjä, kuullaan Suvisoitossa kuusi hänen teostaan.

Kylkilahden mukaan yhteistyön tekeminen säveltäjien kanssa on muusikoille tärkeää. Sitä moni odottaa eniten.
– Avanti ei ole muusikoille päätyö, vaan paikka jossa he pääsevät toteuttamaan eri puolia itsestään ja soittamaan ”kummallisia teoksia”.

Omassa salissa kelpaa esiintyä

Vuoteen 2008 asti Porvoon Taidetehtaalle rakennettiin Suvisoittoa varten esiintymislavat, mutta sittemmin tila on remontoitu ja nyt siinä toimii kongressikeskus.
– Siellä on jopa Avanti-sali, Kylkilahti toteaa mielissään.

Taidetehtaan lisäksi konsertteja järjestetään Porvoon pikkukirkossa ja Kulttuuritalo Grandissa. Lisäksi musiikki soi raatihuoneen torilla ja pop up -konsertit eri ravintoloissa. Varaslähtö festivaaliin otetaan jälleen Pernajan kirkossa keskiviikkoiltana.

Kylkilahden haaveissa olisi olla vieläkin paremmin esillä Porvoon kaupunkikuvassa.
– Pop up -konsertteja järjestetään juuri siksi, että musiikkiin voisi törmätä vahingossakin.

Pyörremyrsky muuttaa Porvooseen

Juhannuksen jälkeen alkaa varsinainen pyöritys, kun muusikot harjoittelevat ensin kaikki konsertit muutamassa päivässä ja heti sen jälkeen festivaali alkaa.

Koska harjoitukset ja festivaali toteutetaan tiiviillä aikataululla, on järjestelyidenkin toimittava. Kaiken on oltava valmiina muusikoiden tullessa.
– Kun lauma saapuu syömään, on perunoiden oltava kypsänä, koska muuten koko homma kaatuu, Kylkilahti havainnollistaa. Hän kutsuu porukkaa pyörremyrskyksi, mutta puhuu myös tiiviin yhdessäolon synnyttämästä erityisestä tunnelmasta.

– Suvisoitto luo orkesterin hengen koko vuodelle. Hyvä kokemus yhdessä tekemisestä ja tieto siitä, että kesällä saa palkinnon, saa jaksamaan kiireet ja hankalat konserttireissut talvellakin.

Suvisoitto Porvoossa 24.-28.6.2015

Suvisoiton ohjelma

Kuva Maija Kylkilahdesta: Harri Tahvanainen

Kuvat vuoden 2014 Suvisoitosta: Avanti / Heikki Tuuli

Suomen Kulttuurirahasto myönsi vuosijuhlassaan 27.2.2015 Avanti! ry:lle apurahan Suvisoiton järjestämiseen.
, Jenni Heikkinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *